Odds

Odds är ett sätt att utrycka sannolikheten för att en viss händelse ska inträffa. Man kan beräkna odds ganska enkelt genom att dividera 100 med antalet möjliga utfall. Gäller det att singla slant så finns det bara två möjliga utfall alltså blir uträkningen 100/2 är 50 %. Gäller det att beräkna odds för utfallet på en tärning så blir uträkningen 100/6 = 16,6%. Alltså har vilket tal som helst på tärningen 16,6% chans att komma upp när tärningen kastas.

Odds vid olika typer av utfall

Att räkna ut oddset för en tärnings utfall, eller då man singlar slant, är ganska enkelt men då det gäller att sätta odds på en fotbollsmatch så blir det betydligt besvärligare. Om ett lag i ligan möter ett som ligger betydligt sämre i tabellen så är det troligt att laget högt i tabellen vinner men hur stor är chansen? Det är här som spelbolagens oddssättare får tänka till ordentligt. Hur är de båda lagens form, är det hemma eller bortaplan, hur är skadeläget och hur brukar det se ut i tabellen när det sämre laget spelar från underläge? Dessa faktorer och många fler måste man ta hänsyn till då man sätter odds.

Höga eller låga odds

Man kan anta att oddset för det bättre laget blir lågt, de har ju större chans att vinna. Vid låga odds så ökar chanserna till vinst för spelaren medan vinsten inte blir så hög. För laget längre ner i tabellen blir däremot oddset för vinst högt. Vinner det laget matchen så blir utdelningen bra för dem som spelat på det utfallet, men chansen att det blir så är ganska liten.

Fasta och flytande odds

Två olika metoder att sätta odds är fasta odds och flytande odds. Fasta odds betyder att oddssättarna sätter ett odds som sedan inte ändras, medan ett flytande odds förändras ända fram till matchstart beroende på hur andra spelare satsar. Ett fast odds är roligare att spela mot men kan bli ödesdigert för spelbolaget. Om en av de spelande lagens stjärnspelare skadar sig på träningen dagen före match så förändrads genast det lagets vinstchanser, men inte oddset.